zangproblemen

Hieronder staan enkele veel voorkomende problemen/probleempjes en wat je er aan kunt doen.  Als de problemen aanhouden zoek dan professionele hulp.

 

Knijpen (constrictie)

Een veel voorkomend probleem bij zangers is ‘knijpen’ wanneer je de hoogte in moet.

‘Knijpen’ of het afsluiten van je luchtpijp heeft vooral te maken met de positie van je strottenhoofd. Houdt je strottenhoofd laag. Dit betekent ook dat je je hele tong laag houdt en naar voren, dus tegen de achterkant van je tanden. Laat je onderkaak ‘afhangen’.

Je keel moet  ontspannen genoeg zijn om je strottenhoofd de gelegenheid te geven op tijd en waar nodig te kantelen naar kopstempositie.

In kopstem positie is je strottenhoofd altijd hoger dan in borststempositie. Beide registers zijn volkomen veilig om mee te zingen, zolang je je keel (keelwand en zacht verhemelte) in voldoende mate aan- en ontspant.

Last van slijmvorming op je stem

Drink geen melk vlak voor je gaat zingen (dit verhoogt de slijmproductie) maar eet een appel. Werkt prima.

Ruisende inademing:

Het openen en sluiten van de stemspleet moet beter. Oefening: afwisseling adem – toon – adem – toon. O zingen met ronde mondspier op 1 of 2 tonen en rustig inademen

Achterover staan en heen en weer wiebelen

Let op je houding: rechtop staan voeten onder de heupen, iets door de knieën, schouders los en een beetje naar achteren, het hoofd alsof het aan een draadje aan een plafond hangt. Roerloos hoeft niet, maar wel rustig. De bewegingen moeten gerelateerd zijn aan het zingen.

Hees stemgeluid

Zing mmmm op d1 en omhoog schuiven tot g1 of a1. Vraag of ze resonans voelen. Zo nee dat betekent dat meestal dat de stemplooien niet direct sluiten. Resonans is niet hoorbaar (de botstructuren trillen mee) maar wel voelbaar. Voel met je vinger op en langs je neusbeen en voel waar trillingen zitten. De trilling kan ook in de kaak zijn vlak bij de tanden. De adem moet dan wat meer naar de neus toe zodat de druk onder de stemplooien weg valt.

Daarna mmmmoooooo. Daarna mmmmmooooooii. Mooi mooi mooi mooi mooi cdefgfedc

Zing nu mooi alsof je echt mooi bedoelt. Het timbre wordt nu waarschijnlijk sympathieker.

Didactisch is het juist veel oefeningen op m, n of ng te laten beginnen. Niet hoger dan tot de hoogte waarop met kleine mondopening gezongen kan worden. Daarboven kun je niks aan nasaliteit doen.

Onscherpe ss: langzame spreekoefeningen op ssss zzzz ssss zzzz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s